Insigna lui Dorin Chirtoaca

1 09 2008

Sarbatoarea Limba Noastra cea Romana, 2008

Chisinau, R.Moldova

 

29.08.2008, vineri Sarbatoarea Limba Noastra cea Romana, a carei fondatori de facto sunt scriitorii Moldovei, a demarat inca la 29 august 2008, prin reuniunea scriitorilor care au contribuit la renasterea spirituala, in incinta Casei Uniunii Scriitorilor, unde li s-a oferit o receptie deosebita, buchete frumoase de trandafiri si alte cadouri, alaturi de recunostinta celor care cunosc istoria recenta a acestui neam. Eram singura dintre femeile scriitoare care 20 de ani in urma eram pe linia intai.

30.08.2008, sambata OMCT a gazduit oaspetii de la Bacau, sositi la Sarbatoarea Limba Noastra cea Romana. Cu oaspetii de la Bacau am participat la cina festiva oferita de Uniunea Artistilor Plastici. Pana catre miez de noapte s-a discutat, s-a dansat – membrii delegatiei de la Bacau au facut cunostinta cu oamenii de creatie de la Chisinau.

31.08.2008, duminica  Prea de-dimineata pentru oboseala noastra, desi e deja ora 10… luam taxiul si venim pe Aleea Clasicilor din Gradina lui Stefan cel Mare si Sfant unde, traditional,

se desfasoara Ziua Poeziei. E timp frumos si multa lume. Sarbatoarea e in toi. Un sir enorm de personalitati de pe ambele maluri ale Prutului vor sa ia cuvantul. Liderii partidelor democratice – Vlad Filat si Dorin Chirtoaca au fost aplaudati ca si scriitorii. Sus, pe scena inalta, Mihai Cimpoi si Arcadie Suceveanu invita vorbitorii la microfon. Ii ofer locul meu la microfon sub-prefectului de Bacau, afland ca Domnia Sa este acea persoana care anul trecut, fiind vice primar de Bacau si invitat la Hramul Chisinaului, nu i s-a permis sa treaca frontiera… Ma indrept prin multime catre scena sa comunic decizia mea moderatorilor. In cale imi apare Dorin Chirtoaca, care prindea o insigna unei doamne, si nu stiu cum spontan, in loc de salut, s-a indreptat spre mine si mi-a prins in piept o insigna cu sarbatoarea  Limba Noastra cea Romana. Gestul mi-a placut, mai ales fiind luata prin surprindere.

Dar fug sa organizez cu voluntarii de la OMCT standul Revistei “Micul Print”si a Ziarului “Copiii Europei” la Salonul International de Carte, editia XVII, de la Biblioteca Nationala.

Nu uit sa iau si aparatul foto. Recitalul de poezie, cantece etc. putea sa dureze pana seara.

Dar la ora 12.00 recitalul a fost inchis si lumea s-a adunat la deschiderea oficiala a Salonului International de Carte, care s-a produs in scuarul Bibliotecii Nationale. Alexe Rau, directorul BN, a invitat oficialii sa vorbeasca foarte scurt, apoi a invitat publicul in incinta Bibliotecii, unde in cele doua Sali mari se instaurase imparatia cartii.

La standul Revistei “Micul Print”, prima si unica revista cu adevarat libera si independenta cu statut de ONG, prima revista pentru copii fondata si editata de copii, revista care a facut o revolutie in presa pentru copii din Moldova si nu numai, – s-au retinut mai multe personalitati, printre care dl Alex Stefanescu, Mihai Cimpoi, Doina Uricariu, oaspeti de la Bacau, Iasi, Constanta etc. Am imortalizat cateva clipe.

 

La ora 15.00 – merg la Saloanele Moldovei, o expozitie a artistilor plastici de la Chisinau si Bacau, unde, cele mai bune lucrari au fost premiate. Ministrul Culturii, prin ministru Artur Cozma, ofera un premiu de 10000 lei, ar fi undeva vreo 800 euro. Pentru situatia oamenilor de cultura din Moldova, este o suma importanta. Se ofera insa unui pictor de la Bacau. Cei de la Bacau nu ofera sume banesti, spun ca deja le-au oferit acasa tot pictorilor de la Bacau. Nimeni

nu pricepe nimic, dar e important oamenilor de creatie sa li se ofere niste premii.

Moderatorul anunta ca a venit si Primarul general al Chisinaului. Dl Dorin Chirtoaca a oferit un premiu unui pictor de la Bacau, si un spectacol original pentru toti cei prezenti. Dupa ce a inmanat premiul, Primarul Chisinaului s-a intors catre Ministrul Culturii, intrebandu-l unde ii este insigna pe care i-a prinso la piept dimineata. Si a dorit sa-i prinda alta insigna. Ministrul Culturii nu a dorit categoric, incercand sa se apere de Primar. Dorin Chirtoaca l-a intrebat pe Artur Cozma de ce nu vrea sa poarte o insigna cu Limba Noastra cea Romana, si a dat de inteles ca va prinde insigne la toti cei prezenti in Salonul Brancus, desi inmanarea premiilor continua. Primarul General de Chisinau a prins linistit insigne fiecarei persoane in parte, cat timp a durat inmanarea premiilor, apoi a plecat, nu a venit in prezidiumul ceremoniei. Acest gest a placut la foarte multi din cei prezenti. Acest moment a fost punctul culminant al Sarbatorii Limba Noastra cea Romana, desi au urmat vre-o 5 bankete pentru oaspetii din Romania ( si la Costesti, si la Uniunea Scriitorilor, si la Restaurantul de la Biblioteca Nationala…) si un extraordinat concert in Piata Marii Adunari Nationale.  

 

01.09.2009, luni Continua lansarile de noi editii si intalnirile cu scriitorii la Salonul International de Carte… Intalnirea cu Alex Stefanescu a fost o intalnirea deosebita (am convinterea ca este cea mai interesanta intalnire a intregii editii).

din fuga,

Reporter MMHlding

Plec sa petrec oaspetii de la Bacau.

Reclame

Acțiuni

informatie

3 responses

5 09 2008
Nationalist » Blog Archive » Ziua limbii române la Chişinău - 31 august 2008

[…] nici măcar pe ale noastre cu campania BPR. De insignele lui Chirtoacă a mai scris cineva aici. La discursurile de pe Aleea Clasicilor l-am mai văzut pe Ilie Bratu (liderul mişcării unioniste […]

8 09 2008
Deşteaptă-te Române! » Ziua Limbii Romane, povestita de un oaspete

[…] nici măcar pe ale noastre cu campania BPR. De insignele lui Chirtoacă a mai scris cineva aici. La discursurile de pe Aleea Clasicilor l-am mai văzut pe Ilie Bratu (liderul mişcării unioniste […]

10 09 2008
MMHoldong

Am scris tot noi, pe alte zeci de bloguri,
posibil ca cineva a preluat informatia.
Posibil ca a fost mai multa lume
pe Aleea Clasicilor,
noi am informat despre
ce ni s-a parut mai mult decat curios
la Saloanele Moldovei.
Si atat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: