Cui mai pune cruci Băsescu

7 08 2008

Citesc Gandul
de Florin NEGRUŢIU | 07 AUGUST 2008

Traian Băsescu i-a pus ieri cruce lui Soljeniţîn: i-a înfipt în piept, ca omagiu la plecarea din această lume, Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Mare Cruce. Preşedintele român l-a decorat pe disidentul rus pentru „curaj şi demnitate”, pentru că a fost „una dintre cele mai mari conştiinţe ale Rusiei secolului XX” şi pentru că „a îmbogăţit patrimoniul literaturii universale”. Sunt convins că în anii ’70 în sacoşele dlui Băsescu, pline cu kent şi cafea de care făcea rost prin porturile lumii, încăpea şi Arhipelagul Gulag în ediţie franceză, doar aşa, pentru menţinerea curajului şi a conştiinţei sub regimul totalitar. Mare consumator de literatură de samizdat, marinarul de atunci, viitor preşedinte care-ntr-o zi avea să condamne comunismul, trebuie să-şi fi găsit în Soljeniţîn farul care să-l ghideze în universul concentraţionar prin care plutea, jalonul devenirii sale politice şi civice. Iată de ce medalia acordată ieri, deşi post-mortem, vine ca un gest firesc al unui lider mereu sensibil la vremurile pe care le trăieşte.

Bine, veţi spune unii dintre dumneavoastră, dar dl. Băsescu n-a prea citit nici titrajele de la filme, necum cărţi bătute la maşină şi date pe sub mână. Vă veţi aminti că, pe vapor, ca mai tot românul „prin natura meseriei”, mai mult scria decât citea, şi, la fel ca grosul românilor, n-are cum să-l ştie pe Soljeniţîn decât de la televizor, că s-a dat moartea lui la ştiri. Perfect de acord şi cu dumneavoastră, dar cu atât mai salutar este gestul d-lui Băsescu. Iată, avem un preşedinte care se instruieşte continuu, care a înţeles în ultimii ani, în ciuda lecturilor din tinereţe, să facă gesturile necesare şi sănătoase pentru societatea românească. Şi-a însuşit idealurile Pieţei Universităţii, a dat drumul la dosarele Securităţii şi a condamnat comunismul, a decorat-o pe Monica Lovinescu şi posturile de radio BBC şi Europa Liberă în bloc – ce alte dovezi mai vreţi pentru a vă convinge că dl. Băsescu este un anticomunist sadea?!

Dl. Băsescu a convins, în ultimii ani, destulă lume în această privinţă. Intelectuali respectabili au ajuns să jure pe buna sa credinţă şi să-i gireze acţiunile cu numele lor, riscând să fie socotiţi iremediabil naivi. Alţii, mai precauţi, admit că anticomunismul prezidenţial este conjunctural, că este o haină nouă purtată pentru a lua ochii mediilor intelectuale de dreapta, foarte militante şi influente în presă. Dar asta nu contează, spun ei, cât timp direcţia urmată este cea bună, cât timp dl. Băsescu urmează agenda publică a liberalismului anticomunist. În această privinţă, ei, intelectualii cititori de Soljeniţîn, l-ar folosi pe preşedinte, şi nu invers, susţin cu nedisimulată mândrie.

Iar dl. Băsescu ştie să cucerească, să fidelizeze, să însufleţească oameni sensibili la simbol, la imagine, la gest semnificativ. Medalia acordată lui Soljeniţîn este tocmai un cadou pentru intelectualii săi de suflet. Domnii Tismăneanu şi Patapievici i-au cerut primarului Oprescu să redenumească strada Heleşteului, din cartierul Primăverii, după numele disidentului rus, trecut în nefiinţă. Numai că legea nu dă voie: ca să faci un astfel de botez, trebuie să treacă trei ani de la moarte. Dl. Băsescu nu poate să facă timpul să curgă mai repede. Dar are la îndemână sute de medalii, pe care le poate da oricui vrea el, de la traducătoarea de la Cotroceni şi arbitrul care a întrerupt Steaua-Rapid, până la la capetele încoronate ale lumii sau disidenţii ruşi.

Prezentările fiind făcute, aştept clipa când dl. Băsescu, sătul să acţioneze doar local, îşi va lărgi raza de acţiune şi, după condamnarea comunismului românesc, va trece la condamnarea stalinismului din Uniunea Sovietică.

florin.negrutiu@gandul.info

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: